Øynene fungerer som et vindu med utsikt til kroppens blodkar. Når vi titter inn i øynene får vi et glimt av hvordan det står til med resten av kroppen. Optikere har via ulike apparater mulighet til å evaluere øyebunnen og eventuelt henvise videre til øyelege ved unormale funn.

Gjennom å studere netthinnen din kan en optiker avdekke en rekke sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer. I tillegg avdekker vi naturligvis øyesykdommer som grå stær og grønn stær.

Dersom du ønsker en sjekk av din øyehelse – bestill time for øyeundersøkelse!

Grå stær

Grå stær, eller katarakt som det også heter, er en vanligste øyesykdommen. Den rammer som regel folk over 70 år, men også yngre kan rammes. Heldigvis er behandlingen mot grå stær enkel.

Hva er grå stær?

Grå stær er en normal eldring av øyet og medfører som regel ikke smerter. Grå stær oppstår når øyelinsen blir stiv, ugjennomsiktig og gulaktig. Lyset slipper ikke like godt igjennom og synsnedsettelse oppstår. Man blir mer nærsynt og synet kan ofte oppleves som tåkete. Blendingsproblemer i motgående trafikk er også vanlig.

Mistenker du at du har grå stær?

Dersom du kjenner deg igjen i symptomene nevnt ovenfor, kan det være lurt å komme inn for en undersøkelse og eventuelt behandling.

Bestill time for undersøkelse og behandling av grå stær hos oss i Tromsøya Briller!

Grønn stær

Grønn stær eller glaukom, som det også heter, oppstår når trykket inne i øyet blir for høyt. Trykket fører til at selve synsnerven blir ødelagt. Skader i synsfeltet kan også oppstå.

Hvem får grønn stær?

Grønn stær forekommer hyppigst hos eldre, men kan også ramme yngre. Den arvelige sykdommen starter ofte på det ene øyet før den utvikler seg på det andre. Blant risikofaktorene er:

  • Redusert blodsirkulasjon
  • Høyt blodtrykk
  • Diabetes
  • Nærsynthet

I tillegg kan skader, infeksjoner og svulster føre til høyt trykk og videre utvikling av grønn stær.

Mistenker du at du har grønn stær?

Dersom du kjenner deg igjen i symptomene nevnt ovenfor, kan det være lurt å komme inn for en undersøkelse og eventuelt behandling.

Bestill time for undersøkelse og behandling av grønn stær hos oss i Tromsøya Briller!